Stakingen bij Franse universiteiten lijken over hoogtepunt heen

Na vier maanden staking hervatten steeds meer universiteiten in Frankrijk het werk.

Gisteren besloten docenten en bestuurders aan onder meer de Sorbonne en andere Parijse universiteiten, weer college te geven en tentamens af te nemen. Zes instellingen, onder meer in Toulouse, Aix-en-Provence, Amiens en Nancy, zijn nog gesloten.

De regering hoopt nu dat een van de meest hardnekkige protestbewegingen tegen haar hervormingspolitiek binnenkort ten einde komt. Maar in de vergaderingen aan de universiteiten waar de stakingen gisteren werden afgeblazen onderstreepten actievoerders dat zij hun verzet alleen opschorten om het studenten mogelijk te maken tentamens en examens af te leggen. Bij tientallen universiteiten hebben studenten sinds januari geen colleges gehad.

De afgelopen vier maanden is op 108 Franse instellingen voor hoger onderwijs, waaronder 77 universiteiten, door bestuurders, docenten en studenten actie gevoerd tegen een begin dit jaar ingevoerde wet die de universiteiten een grotere autonomie geeft.

President Sarkozy herhaalde vorige week dat hij „nooit” zal terugkomen op deze wet. De hervorming is bedoeld om het hoger onderwijs efficiënter te maken en aan te sporen tot betere resultaten, zowel in onderwijs als onderzoek.

De acties richten zich onder meer tegen de „uitlevering van de universiteiten aan de wetten van de interne concurrentie” en tegen „privatisering van de middelen”, zoals in een recente gezamenlijke petitie staat.