Schiphol ziet af van gedwongen ontslagen na overleg vakbonden

Amsterdam. Luchthaven Schiphol heeft met de vakbonden een akkoord gesloten over de begin dit jaar aangekondigde reorganisatie. In ruil voor een gematigde loonontwikkeling hoeven er de komende twee jaar geen werknemers gedwongen te vertrekken. Dat maakten Schiphol en de vakbonden gisteren bekend. Schiphol wil het personeelsbestand, dat nu uit 2.230 werknemers bestaat, voor het einde van volgend jaar met 450 werknemers verminderen. Ruim 250 arbeidsplaatsen worden uitbesteed aan andere bedrijven en ongeveer tweehonderd banen komen te vervallen door een natuurlijk verloop. Schiphol richt een mobiliteitscentrum op, dat werknemers moet begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. Ook zijn er afspraken gemaakt over een vrijwillige vertrekregeling. In ruil voor de toezeggingen zijn de betrokken bonden, Vereniging Personeel Schiphol (VPS), Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak, akkoord gegaan met een loonsverhoging van 1,75 procent per 1 april van dit jaar.