Russische acteur Jankovski dood

Oleg Jankovski, een van Ruslands beroemdste acteurs, is vanochtend op 65-jarige leeftijd in een Moskous ziekenhuis aan kanker overleden. De afgelopen veertig jaar speelde hij in tal van klassiek geworden speelfilms. onlangs nog vertolkte hij de rol van metropoliet Filip in Tsaar van Pavel Loengin, die zojuist op in Cannes in première ging. ook was Jankovski een van Ruslands beroemdste toneelacteurs en speelde hij vijfendertig jaar lang voor het Moskouse Lenkom theater van regisseur Nark Zacharov.

Oleg Jankovski werd in 1944 geboren in de Kazachstaanse Socialistische Sovjetrepubliek. Zijn ouders, die van Poolse adel waren, werden daarheen aan het eind van de jaren dertig verbannen. Zijn vader kwam om in een kamp.

In 1965 sloot hij zich aan bij het Drama Theater van Saratov. Twee jaar later kreeg hij zijn eerste filmrollen. Hij blonk hij uit in de verfilming van negentiende-eeuwse romans. Filmklassiekers als Tolstojs Kreutzer Sonate (1987) danken hun faam mede aan zijn spel. Een hoogtepunt in zijn oeuvre is Een draak doden (1988) van Mark Zacharov, waarin hij een tiran speelde die erg op Stalin leek.

In het buitenland werd hij beroemd door zijn rollen in de films van Andrej Tarkovski als De Spiegel en Nostalgia. Ook speelde hij in de bejubelde televisieadaptatie van Boris Pasternaks Doctor Zjivago.