Rotterdam helpt meisje tegen uithuwelijking

Islamitische meisjes die vrezen te worden uitgehuwelijkt, krijgen steun van de gemeente Rotterdam. Die stad start een proef om het uithuwelijken van meisjes te voorkomen. En om ze, als het toch gebeurt, op te sporen. Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, PvdA) schrijft dat vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Zo kan een meisje in Rotterdam, als ze wil, een volmacht of een verklaring aan de school geven, waarmee de school bevoegd is om de politie in te schakelen als ze na de vakantie niet terugkeert. Een gedwongen verblijf in het buitenland kan ermee worden aangevochten. In Engeland wordt zo’n verklaring al gebruikt. Ook worden docenten getraind in het herkennen van signalen.

Hoeveel moslimjongeren tot een huwelijk worden gedwongen is onbekend. Volgens de gemeente keren jaarlijks „enkele tientallen” meisjes niet terug na de zomervakantie. Uithuwelijking is niet religieus maar cultureel bepaald. Marianne Vorthoren van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), die een boek schreef over huwelijksdwang: „De eerste generatie moslims in Nederland heeft zelf meestal een door hun ouders gearrangeerd huwelijk. Die denken nu: bij mijn grootouders ging het zo, bij mijn ouders ging het zo, bij ons ging het zo. Waarom zou het bij mijn kinderen anders gaan?”

Wethouder Kriens wil uithuwelijking van vaak jonge meisjes voorkomen. „Een huwelijk hoort bezegeld te worden met ringen, niet met handboeien”, stelt ze.