Onstuimig, dat is het woord

In search of Beethoven. Regie: Phil Grabsky In: 5 bioscopen***

Wie bij Beethoven aan de deur klopte, kon de ene dag worden onthaald als een boezemvriend en de volgende dag een pan water over zijn hoofd krijgen. Dat is een van de aardige karakteriseringen van zijn moeilijke persoonlijkheid, in de documentaire In search of Beethoven. Met behulp van een klein leger aan musici en andere deskundigen vertelt regisseur Phil Grabsky, die eerder de film In search of Mozart maakte, helder het leven na van de grote componist.

Bovenal weet hij de liefde en passie voor Beethoven over het voetlicht te brengen. Janine Jansen beschrijft de Kreutzersonate, zoekt vergeefs naar een geschikt Engels woord, en houdt het dan maar in het Nederlands op ‘onstuimig’. Ook mooi is Vadim Repin die het veel bezonkenere Vioolconcert typeert als een liefdesgeschiedenis. Jammer is alleen dat een deel van de muziek te horen is op ‘oude’ instrumenten, waardoor Beethoven in sommige gevallen toch een beetje iel klinkt.

Grabsky weet iets van de opwinding tot leven te wekken van de éénmansrevolutie die Beethoven in de muziekhistorie is geweest, alsof het allemaal gisteren is gebeurd. Aan het waarom van Beethovens vernieuwingsdrift komt hij niet helemaal toe. Maar dat zijn film meer vragen oproept dan hij beantwoordt, is ook een verdienste. De zoektocht naar Beethoven houdt nooit op. Onder de vele topmusici is de Italiaanse dirigent Gianandrea Noseda een wat minder bekende, maar hij heeft een meeslepende Eroica in huis.