Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

'Nederland heeft te veel theaters'

Nederland heeft te veel theaters die te dicht bij elkaar staan en te veel van hetzelfde bieden. Steeds meer gemeenten bouwen een eigen theater, zonder op de regio te letten. Dit zegt hoogleraar Cees Langeveld in zijn inaugurele rede als bijzonder hoogleraar in de economie van de podiumkunsten aan de Erasmus Universiteit.

De laatste twaalf jaar steeg het aantal podia van 124 tot 158. Volgens een recente telling van de vereniging van schouwburgdirecteuren (VSCD) zijn er nog 40 nieuwbouwplannen. „En de bouwdrift gaat maar door”, aldus Langeveld. Uit VSCD-onderzoek blijkt dat ook de theatersector vindt dat er te veel podia met beperkte capaciteit en te klein verzorgingsgebied zijn. Langeveld noemt als voorbeeld Helmond, Oss, Veghel en Uden.

Als een voorstelling meerdere avonden in één theater kan staan, in plaats van in dezelfde regio verschillende podia aan te doen, levert dat forse besparingen op.

Elke gemeente is vrij in het bouwen van theaters. Langeveld pleit voor regionale coördinatie, zodat er „regionale toptheaters” komen die zich specialiseren in één genre, zoals gesubsidieerd toneel of opera – genres waarvoor in één gemeente vaak niet genoeg publiek te vinden is of de faciliteiten (zoals een passende akoestiek) tekortschieten.

Interview: pagina 9