Nader tot sla

Zeg eens eerlijk, wie eet er nog wel eens ijsbergsla? Ik moet bekennen dat ik er zelf de afgelopen jaren nuffig mijn neus voor optrok. IJsbergsla stond voor nul smaak (tenzij je watersmaak meetelde), enkel knapperigheid. Knapperigheid die, juist vanwege het ontbreken van bijpassende smaakeigenschappen, nogal grotesk was. Much-ado-about-nothing-sla.

Maar vorige week kreeg ik twee kroppen ijsbergsla die met liefde en zonder haast waren opgevoed in een moestuintje. Ik was het aan de gulle gever verplicht ze de eer te betonen die ze verdienden, en sindsdien denk ik er toch wat genuanceerder over. IJsbergsla kan wel degelijk best lekker zijn en dat gekraak tussen je kiezen heeft toch wel wat.

Van een halve krop maakte ik een salade. Flinterdun gesneden reepjes sla, even geroosterde, grofgehakte walnoten, een restje verbrokkelde roquefort en een dressing van vers sinaasappelsap, citroensap, olijfolie, walnotenolie, fijngeknipte bieslook en zout en peper. Daar was alvast weinig mis mee.

De tweede helft van de eerste krop sneed ik in 4 parten, die ik rechtop in een ovenschaal zette. Een dressing erover van een paar zoute ansjovisjes, blaadjes van een takje tijm en een teen knoflook uit de vijzel, rodewijnazijn en olijfolie, waarbij het zaak is ervoor te zorgen dat er voldoende van het spul tussen de blaadjes terecht komt. Een minuut of 7-10 onder de hete grill. Ook goedgekeurd.

De derde halve ijsbergsla ging door een zomerstamppotje. En de laatste helft heb ik nog liggen in de groentela. Ik sluit niet uit dat ik daarmee de Braziliaanse slasoep ga uitproberen waarvoor Bosbes het recept geeft op het kookblog: een halve krop ijsbergsla stoven in een beetje roomboter en wat karwijzaad, kippen- of groentebouillon erbij, en de korrels van een kolf maïs. 15 minuten koken, staafmixer erdoor. Op smaak brengen met chilipeper en eventueel wat kookroom.

Zo zie je maar, een mens zit vol vooroordelen. Pas wanneer je je verdiept in de ander, kun je hem leren waarderen.

Voor 4 personen:

1.250 gram kruimige aardappels, geschild, in stukken

2 handenvol flinterdun gesneden ijsbergsla (½-1 krop)

4 biologische speklapjes à 100 gram

1½ eetlepel grove mosterd

een flinke klont roomboter

ongeveer 200 ml warme melk

Verwarm de ovengrill voor. Kook de aardappels in een laagje gezouten water in 20-25 minuten gaar. Bestrijk de speklapjes met mosterd, leg ze naast elkaar in een ovenschaal en schuif onder de grill. Begin na 8 minuten te checken op gaar- en krokantheid. Maak aardappelpuree op je eigen manier, meng er de boter door en zoveel warme melk als nodig is voor een smeuïge stamp. Schep er op het laatst de sla door en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Serveer de stamppot met het mosterdspek.

Janneke Vreugdenhil

Hoe eet jij het liefste sla? Geef je favo sla-recept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke makreelsalade.