Mijn pols is gebroken, kan ik nu het weer voorspellen?

Toos Immerzeel uit Assen heeft net haar pols gebroken. Van mensen uit haar omgeving hoort ze dat je na een botbreuk pijn kan houden bij weersveranderingen. Haar buurvrouw bijvoorbeeld is volgens Immerzeel „net een lopende barometer”. Bij verandering van luchtdruk krijgt ze pijn aan een oude beenbreuk. Is bekend hoe dat komt, wil Immerzeel weten.

Niet alleen mensen die een botbreuk hebben gehad hebben klachten bij een weersomslag. Er zijn ook reuma- en artrosepatiënten die zeggen daar last van te hebben. En mensen met een litteken.

„Sommige mensen zeggen dat ze door te voelen aan hun tenen kunnen voorspellen of er regen komt”, zegt orthopedisch chirurg Albert Veldhuizen van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Groningen. „Dan zouden hun voeten opzwellen. Maar als je dan kijkt, zie je niets.” Persoonlijk zegt de chirurg sceptisch te staan ten opzichte van weersinvloeden op pijn. Volgens hem is er geen wetenschappelijke verklaring voor.

Robert van Dongen, anesthesioloog bij het pijnbehandelcentrum van het UMC St Radboud in Nijmegen, is minder sceptisch, zeker als het gaat om oude wonden. Volgens hem is littekenweefsel altijd extra prikkelbaar en daardoor mogelijk gevoelig voor weersveranderingen. „Bij de een wordt dat beïnvloed door de temperatuur, bij de ander door luchtdruk of luchtvochtigheid.”

Hoe dat komt is volgens Van Dongen nooit onderzocht, omdat de klachten meestal niet leiden tot verminderd functioneren. „Het is lastig, maar een pijnstiller, of goed inpakken van de plek helpt vaak voldoende.”

Chris van der Togt, van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, heeft wel een verklaring voor pijn aan botbreuken als het weer verandert. Zo’n breuk geneest door de vorming van callus (nieuw jong bot), dat beide botuiteinden weer samenbrengt. „Het beenvlies dat om de botten zit heeft zenuwuiteinden. Die worden anders geprikkeld door de breuk en zijn genezing. Dit maakt deze plek gevoeliger, ook voor weersveranderingen.”

Volgens Van der Togt wordt bij operatieve behandeling van botbreuken meestal geen callus gevormd, maar wordt bij het plaatsen van schroeven of een plaat wel het beenvlies verplaatst, waardoor de plek eveneens extra gevoelig wordt.

    • Wilmer Heck