Met zestien man op één vierkante meter

(Foto Jorn van Eck) Uit de serie Next stop: Mumbai C.S.T. April 2009 Mumbai, India.
(Foto Jorn van Eck) Uit de serie Next stop: Mumbai C.S.T. April 2009 Mumbai, India. Eck, Jorn van

Dagelijks reizen in Mumbai zeven miljoen mensen per trein van en naar hun werk. Hoewel de capaciteit van één Indiase trein ongeveer 1.750 mensen is, stappen er tijdens de spits geregeld 4.500 mensen in. „Omgerekend is dat ongeveer 16 personen per vierkante meter. Veel forenzen moeten elke dag meer dan vijf uur reizen”, vertelt fotograaf Jorn van Eck.

De bevolking groeit, maar het openbaar vervoer blijft achter. „Dit maakt het treinverkeer rond Mumbai in de spits het drukste ter wereld”, zegt Van Eck. Hij ging naar India om de fotoserie te maken, waar deze foto onderdeel van is.

„Wie denkt dat de Nederlandse spitstreinen overvol zijn, moet maar eens instappen in Mumbai”, vertelt Van Eck. Vier weken lang reisde hij heen en weer tussen het centrum en een buitenwijk om passagiers te fotograferen. „Als enige blanke in een uitpuilende trein vol Indiërs trek je dan wel de aandacht. Men vroeg zich af wat een toerist in zo’n drukke trein doet.”

Vrouwen zie je niet op deze foto. „Voor vrouwen zijn er aparte coupés, die overigens net zo vol zitten, maar waar ik niet in mocht. Zo’n vrouwentrein rijdt één keer per uur.”

Uitstappen vergt volgens Van Eck wat oefening: „Zorg dat je drie stations van tevoren richting de deuren schuifelt. Zo kun je nog net op tijd uitspringen bij jouw bestemming”.