Meest complete primaatfossiel 'schakel in evolutie'

Meest complete primaatfossiel ‘schakel in evolutie’ New York, 20 mei. Dit is ‘Ida’, het meest complete fossiel van een primaat dat ooit is ontdekt. De contouren van haar vacht zijn herkenbaar. Het fruit, de zaden en bladeren van haar laatste maaltijd – 47 miljoen jaar geleden – zitten nog in haar buik. Haar grijphandjes en nagels (in plaats van klauwen) kenmerken halfapen zoals de lemuren van nu op Madagaskar. De herontdekking van deze ‘schakel in de evolutie’ tussen (mens)apen en primitievere primaten is gisteren in New York bekendgemaakt. Ida (Darwinius masillae) werd in 1983 opgegraven in het Zuid-Duitse Messel. Privéverzamelaars splitsten het fossiel, wetenschappers hebben de delen verenigd en publiceren erover in het gratis toegankelijke Plos ONE. „Fantastisch dat zo’n complete primaat is gevonden”, zegt Lars van den Hoek Ostende van Naturalis, dat vorig jaar een tentoonstelling had over fossielen uit de Messelgroeve. Foto AFP This handout photo provided by The Link shows a 47 million year-old skeleton of the most complete fossil primate ever found, unveiled May 19, 2009 at the American Museum of Natural History in New York. The University of Oslo and the Senckenbert Research Institute revealed the young female specimen, nicknamed "Ida", which was found in Germany's Messel Pit. AFP PHOTO/handout/courtesy The Link/RESTRICTED TO EDITORIAL USE =GETTY OUT= AFP