Meer druk van VS op premier Netanyahu

Vanuit de Amerikaanse regering en het Congres is de bezoekende Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren onder verdere druk gezet in te stemmen met de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat en de bouw in joodse nederzettingen te stoppen.

De voorgaande dag kreeg Netanyahu dezelfde boodschap van Barack Obama tijdens hun eerste ontmoeting als premier van Israël en Amerikaans president. Maar ook gisteren weer ging Netanyahu publiekelijk de term twee-staten-oplossing uit de weg – hij wil niet verder gaan dan autonomie voor de Palestijnen – en zei hij niets toe inzake de nederzettingen.

De bouw in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem is de laatste jaren in hoog tempo voortgezet. De dag voor Netanyahu vertrok, werd bekend dat in de nieuwe nederzetting Maskiot 20 nieuwe woningen gebouwd worden. Door de voortdurende uitbreiding van nederzettingen wordt de vorming van een economisch levensvatbare Palestijnse staat steeds verder bemoeilijkt.

John Kerry, voorzitter van de Senaatscommisie voor buitenlandse betrekkingen, zei gisteren tegen Netanyahu „het belang van vooruitgang, speciaal met betrekking tot de nederzettingenkwestie” te hebben onderstreept. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton uitte zich in dezelfde zin. De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die volgende week met Obama spreekt, weigert verder te onderhandelen met Israël tot de nieuwe regering de twee-staten-oplossing omarmt en de bouw in nederzettingen bevriest.

President Abbas heeft gisteren in Ramallah een nieuwe regering van hoofdzakelijk leden van zijn Fatah-groep beëdigd na het mislukken van pogingen een regering van nationale eenheid met Hamas te vormen. Hamas controleert de Gazastrook, Fatah de Westelijke Jordaanoever. Salam Fayyad blijft premier. Als alsnog een akkoord met Hamas wordt bereikt, zal deze regering aftreden. Volgens Hamas is de nieuwe regering illegaal. (AP, AFP, Reuters)