Medvedev herschrijft Russisch verleden

De Russische geschiedenis wordt binnenkort precies zo herschreven als het Kremlin wil. Dat is het gevolg van een gisteren door president Medvedev aangekondigde commissie die moet voorkomen dat het verleden kan worden gebruikt om Ruslands prestige te schaden.

De commissie moet er onder meer op toezien dat de Sovjet-Unie in het vervolg alleen wordt neergezet als een vertegenwoordiger van het goede, die Nazi-Duitsland versloeg en Oost-Europa bevrijdde. Dat diezelfde Sovjet-Unie in alle Oost-Europese staten na 1945 een terreur begon en haar welgezinde regimes in het zadel hielp, mag niet meer worden beweerd.

Onlangs maakte premier Poetin ook bekend te werken aan een wet die verbiedt dat het Rode Leger wordt beschuldigd van wreedheden en het illegaal bezetten van de Baltische republieken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder die wreedheden vallen ook de systematische verkrachtingen van Duitse vrouwen tijdens de Russische opmars door Duitsland. Op overtreding van die wet staat een celstraf van maximaal drie jaar, voor zowel Russische burgers als buitenlanders.

De commissie zal bestaan uit 28 onderministers, officieren van veiligheidsdiensten, historici, Kremlin-spindoctors en parlementsleden. Behalve de bezetting van Litouwen, Letland en Estland, waarbij Russische veiligheidsdiensten tienduizenden leden van de elite van die landen naar de Goelag deporteerde, worden ook andere gebeurtenissen uit de twintigste eeuw onderworpen aan toeziend oog van de commissie. Zoals de door de Sovjet-Unie begane moord op 20.000 Poolse officieren, priesters en intellectuelen bij de West-Russische stad Katyn in 1940. En de door Stalin tussen doorgevoerde collectivisatie van de landbouw in Oekraïne. Bij die laatste actie, door de huidige Oekraïense regering een genocide genoemd, kwamen zo’n vijf miljoen plattelandbewoners om als gevolg van executie, deportatie of verhongering.