‘Koloniaal seksisme’ sloeg op de media

In het kader bij het opinieartikel van nrc.next van 18 mei staat dat ik het boek Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje in De Wereld Draait Door zou hebben getypeerd als ‘koloniaal seksisme’. Ik wil echter met klem benadrukken dat ik niet het boek daarvan beticht maar de reacties erover uit de media en de literaire wereld. Ik heb me in het debat over het boek gestoord aan de taal die Matthijs van Nieuwkerk bezigde (hij vergeleek een zwarte vrouw met een ‘beest’), de woordkeuze van het juryrapport (‘swingt als een Afrikaanse tiet’) en de manier waarop Vuijsje zich op persoonlijke titel regelmatig uitlaat over zwarte vrouwen. Ik ben voor vrijheid van meningsuiting. Maar vanaf de nominatie voor De Gouden Uil begon de toon in de media vervelend te worden en las ik in bijna elk artikel over het boek wel iets over ‘negerinnen’. Daar heb ik op proberen te reageren.

Anousha Nzume

Amsterdam