Hof verbiedt opzetten van internetapotheek in Duitsland en Italië

Rotterdam. De Nederlandse internetapotheek DocMorris mag geen filialen in Duitsland en Italië meer opzetten. De Italiaanse en Duitse wetten dat alleen apothekers een apotheek mogen exploiteren, vormen geen onaanvaardbare inbreuk op Europese regels. Dat heeft het Europees Hof van Justitie gisteren bepaald. Meerdere apothekers en beroepsverenigingen tekenden bezwaar aan tegen de werkwijze van DocMorris - waar klanten online hun bestelling plaatsen en het recept van hun arts faxen of opsturen. De medicijnen worden per koerier thuis afgeleverd of in de (Duitse) apotheek opgehaald. Het hof gaf de apothekers gelijk: ”Anders dan apothekers hebben niet-apothekers per definitie geen opleiding en ervaring.” DocMorris opende in Duitsland in juli 2006 een eerste eigen apotheek in Saarbrücken, die na korte tijd de deuren weer moest sluiten. Volgens de Duitse wet mogen apotheken niet in handen zijn van organisaties met een winstoogmerk. Rechtszaak na rechtszaak volgde, waarin DocMorris een beroep deed op het Europese recht op vrije vestiging van bedrijven.