Grootste krimp Japanse economie ooit gemeten

De Japanse economie is in het eerste kwartaal sterk gekrompen als gevolg van de flink gedaalde export, bedrijvigheid en consumentenbestedingen.

Het bruto binnenlands product (bbp) van de tweede economie ter wereld daalde met 4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode in 2008 kromp de economie met 15,2 procent. De daling was de grootste sinds 1955, toen Japan bbp-statistieken begon bij te houden.

Het is voor het eerst dat de Japanse economie vier achtereenvolgende kwartalen krimpt. De Japanse premier Aso sprak vandaag bij de bekendmaking van de cijfers van „een zeer ernstige situatie”.

De economie van Japan is sterk afhankelijk van de export van auto’s en consumentenelektronica. Door de kredietcrisis is de vraag daarnaar sterk teruggelopen.

De Japanse export zakte in het eerste kwartaal in met 26 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Grote concerns als Toyota en Sony hebben de afgelopen maanden ingrijpende herstructureringen aangekondigd die gepaard gaan met ontslag van duizenden werknemers. De werkloosheid is in maart gestegen tot 4,8 procent, het hoogste percentage in vier jaar. In het eerste kwartaal liep de investering in kapitaalgoederen met 10,4 procent terug ten opzichte van het kwartaal ervoor, en de consumentenbestedingen daalden met 1,1 procent.

Volgens analisten is de bodem nu misschien bereikt en er zijn tekenen van voorzichtig herstel. De productie trekt weer wat aan, en de regering neemt omvangrijke stimuleringsmaatregelen, zoals een slooppremie voor auto’s en hulp voor werklozen en kleine bedrijven (AP, Reuters).