Europa springt arme landen bij in crisis

Brussel. De EU gaat zich inzetten om ontwikkelingslanden te helpen bij het bestrijden van de economische crisis. De Europese Investeringsbank zal extra leningen verstrekken en de Europese Commissie geeft meer begrotingssteun. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) heeft dat gisteren gezegd na beraad met zijn EU-collega`s. Onlangs werd bekend dat Europese landen hun toegezegde budgetten voor ontwikkelingshulp niet nakomen. Koenders toonde zich zeer bezorgd over de situatie van de armste landen. Zij worden onevenredig hard getroffen door de crisis doordat ”de export in een vrije val is beland”. De minister kon nog niet zeggen welke omvang de extra EU-steun heeft. Wel mag de Europese Commissie geld dat eigenlijk later zou worden besteed eerder uitgeven.