Een paar goede en aardige films uit de jaren tachtig

Dvd film

Essential Arthouse of the Eighties * * * * *

€ 29,99

De vijf beste arthousefilms van de jaren tachtig, welke zouden dat zijn? Paris, Texas hoort er misschien wel bij, maar de andere vier films die verzameld zijn in deze box, nee.

Wie kent überhaupt nog Bagdad Café (1987) van Percy Adlon of Christiane F. Wir Kinder von Bahnhof Zoo (1981) van Uli Edel? De Engelse naam van deze box, die verder nog de twijfelgevallen A Room With a View en Ballad of Nayarama bevat, is dus misleidend en de Nederlandse titel onzin. De beste films uit de jaren tachtig.

Er zijn ook nog boxen met het beste uit de jaren zestig, zeventig en negentig. Misschien is de keuze een kwestie van rechten, of lag er nog wat op de plank. En ‘een paar goede en aardige films uit de jaren tachtig’, dat klinkt niet zo wervend. Maar als tijdmachine is deze box wel interessant, want juist zulke films die geen meesterwerken waren maar waar wel iedereen naar toeging, kunnen je terug in de tijd transporteren of je er iets over leren. Geen kunst maar cultuur.

bianca stigter

    • Bianca Stigter