DNB ziet lichtpuntjes maar blijft somber over economie

Amsterdam. Een herstel van de wereldwijde economie is nog ver weg en het algemene beeld blijft zorgelijk. Wel zijn er enkele lichtpuntjes zichtbaar die erop duiden dat de ergste dalingen achter de rug zijn. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) in haar gisteren verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit, een halfjaarlijks onderzoek naar de stand van zaken en de risico`s in de sector. DNB-bestuurder Lex Hoogduin: ”We zien positieve signalen op bijvoorbeeld de aandelenmarkt, de markt voor kredietverzekeringen, het Amerikaanse consumenten- en producentenvertrouwen en de grondstoffen. Maar het zijn positieve signalen op hele lage niveaus. We geven nog niet het sein brand meester.” DNB ziet nog wel grote risico`s voor de financiële sector, met name omdat de gevolgen van de recessie pas net zichtbaar aan het worden zijn in de cijfers. ”De markt voor bedrijfskredieten zal het nog zwaar krijgen, gezien de oplopende werkloosheid en het te verwachten stijgende aantal faillissementen.”