COC: oordeel over schorsen homoleraar

Homo-organisatie COC Nederland vraagt de Commissie Gelijke Behandeling om een oordeel over de schorsing van een homoseksuele leraar door de School met de Bijbel in het Veluwse dorp Emst.

Volgens voorzitter Wouter Neerings van de belangenorganisatie voor homoseksuelen maakt de school zich schuldig aan discriminatie.

De School met de Bijbel stelde de leerkracht op 6 april op non-actief, nadat hij zijn collega’s had verteld een man te hebben ontmoet met wie hij als partner verder wilde.

Het dagelijks bestuur van de school heeft de ouders in een brief, die is gepubliceerd op de site van Omroep Gelderland, laten weten „de keuze van [de leerkracht] te respecteren, maar dat de keuze voor hun relatievorm op gespannen voet staat met de grondslag en doelstelling van de school. [...] Hierdoor zal de arbeidsverhouding die bestaat tussen [de leerkracht] en onze school met de Bijbel niet gecontinueerd kunnen worden.”

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs, PvdA) had deze week al gezegd dat de kwestie voor de commissie gebracht kon worden. Eerder deze maand stuurde Plasterk een brief naar basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs dat de grondslag van een christelijke school geen consequenties mag hebben bij het benoemen van homoseksueel samenlevend personeel. De SGP vindt dat hij daarmee de vrijheid van onderwijs tot een farce maakt.

Binnenkort wordt een uitspraak van de Raad van State over het thema verwacht. Regeringspartijen PvdA, ChristenUnie en CDA vroegen in december advies aan de raad omdat zij het er niet over eens werden of de wet tegen discriminatie van homo’s moet worden aangepast.

In twee vergelijkbare zaken, in 1999 en 2007, oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling dat ontslag om seksuele geaardheid alleen niet geoorloofd is. Maar er kunnen wel ‘bijkomende omstandigheden’ zijn, waardoor dit wel wordt toegestaan. Deze mogelijkheid zou volgens D66 te veel ruimte geven, waardoor iemand op grond van zijn seksuele geaardheid ontslagen kan worden. De partij wil daarom de wet aanpassen.

De school in Emst was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. Het COC heeft de betrokken leraar steun bij de procedure en eventueel ontslag aangeboden. Daar heeft hij vooralsnog geen gebruik van gemaakt, zegt voorzitter Neerings.