Biden: bezorgd om toekomst Bosnië

De landen van voormalig Joegoslavië horen thuis in de Europese Unie en de VS willen hen daarbij helpen, maar dan moeten ze het gewelddadige verleden achter zich laten. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden gisteren in het Bosnische parlement in Sarajevo.

Biden is bezig aan een driedaagse reis in voormalig Joegoslavië. Vanochtend kwam hij aan in Belgrado, waar hij sprak met de Servische president Boris Tadic. Biden kondigde aan dat hij een vernieuwde band wil met Servië. De relatie is ernstig verstoord sinds de VS als een van de eerste landen vorig jaar februari de onafhankelijkheid van Kosovo erkenden. Morgen reist Biden naar Pristina.

In Bosnië, sinds het einde van de oorlog in 1995 verdeeld in een Servische republiek en een Bosnisch-Kroatische republiek, sprak Biden een harde waarschuwende woorden. „De VS zijn erg bezorgd over de richting die dit land uitgaat. Met alle respect, maar dit moet stoppen.”

De vicepresident riep de parlementariërs op het enge etnische nationalisme achter zich te laten en eindelijk aandacht te hebben voor het algemeen belang. „Jullie toekomst ligt in de Europese Unie. Jullie kunnen de weg naar Europa inslaan of een alternatieve route nemen. Dat hebben jullie eerder gedaan”, zei Biden, verwijzend naar de Bosnische burgeroorlogen van 1992 tot 1995. „Niet kiezen voor de EU is de beste garantie om een van de armste landen van Europa te blijven, in het ergste geval komt er een nieuwe oorlog.” Biden kreeg na de speech een beleefd applaus. (AFP, Reuters)