Berlusconi zette aan tot meineed van advocaat

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft volgens de rechtbank in Milaan de Britse advocaat David Mills in de jaren negentig aangezet tot meineed. Mills is hiervoor in februari veroordeeld tot vierenhalf jaar cel.

Ook Berlusconi zou zijn veroordeeld, als hij vorig jaar geen wet had ingevoerd die hem immuun maakt voor vervolging. Dit blijkt uit de motivatie bij het vonnis in de zaak-Mills dat de rechtbank gisteren heeft vrijgegeven.

Mills, zo staat in het rapport, „opereerde als valse getuige om de onschuld van Berlusconi en zijn groep Fininvest te garanderen, of om er voor te zorgen dat de winsten behaald met illegale financiële operaties zouden worden veilig gesteld.” Hij ontving hiervoor 600.000 dollar.

Mills was begin jaren negentig fiscaal adviseur van Berlusconi en architect van diens complexe buitenlandse bedrijvennetwerk waarin zwart geld circuleerde. Eind jaren negentig werd dit bedrijvenconglomeraat aangeklaagd voor valsheid in geschrifte en illegale partijfinanciering. Mills verzweeg tijdens zijn verhoor dat Berlusconi direct leiding gaf aan deze bedrijven. Ook verzweeg hij telefonisch te hebben gesproken met Berlusconi over een illegale gift van 5 miljoen euro aan voormalig premier Bettino Craxi. De aanklacht illegale partijfinanciering verjaarde. Na een wetswijziging door Berlusconi was valsheid in geschrifte niet meer vervolgbaar .

Berlusconi werd later samen met Mills wel aangeklaagd vanwege de meineed. Direct na zijn aantreden vorig jaar liet hij een wet aannemen die hem ook voor deze vervolging immuun verklaarde.

Berlusconi reageerde gisteravond furieus en noemde het vonnis „simpelweg schandalig”. Hij kondigde aan spoedig het parlement toe te spreken om daar te zeggen wat hij al tijden denkt van „een bepaald soort rechters”.

Op de vraag van een journalist of het niet beter zou zijn om zijn immuniteit te bevriezen zei Berlusconi gisteravond: „Met deze rechters is dat niet te doen”.