Bank of America haalt 9,9 mld op

Bank of America, de grootste bank van de VS, heeft 13,4 miljard dollar (9,9 miljard euro) aan kapitaal opgehaald door de uitgifte van nieuwe aandelen. Voor de bank is dat een belangrijke stap om te voldoen aan de eisen die de overheid stelde na de stresstesten die zijn gehouden onder de 19 grootste Amerikaanse banken. Die testen moesten uitwijzen of deze banken bestand waren tegen een verergering van de huidige recessie.

Bank of America kwam eerder deze maand uit die testen naar voren als de bank die het hoogste bedrag aan nieuw kapitaal nodig had, namelijk 33,9 miljard dollar. Door de verkoop van een belang in de China Construction Bank Corp voor 7,3 miljard dollar vorige week is de bank daar ver mee gevorderd. De bank heeft aangekondigd nog meer onderdelen te verkopen en hoopt verder zijn kapitaalspositie te versterken uit winst en een verdere aandelenuitgifte. In twee weken tijd heeft Bank of America 1,25 miljard aandelen verkocht voor een prijs van 10,77 per aandeel. Dat ligt 4 procent onder de slotkoers van gisteren.

Eerder haalden concurrenten Wells Fargo en Morgan Stanley al 8,6 miljard en 4 miljard dollar op uit de markt. Zij behoren met Goldman Sachs en JPMorgan Chase tot de banken die de Amerikaanse overheid gevraagd hebben of ze de eind vorig jaar verleende steun kunnen terugbetalen. Een regeringsfunctionaris heeft gezegd dat tot 8 juni niet gezegd zal worden hoeveel de banken mogen terugbetalen van de 700 miljard dollar die aan staatssteun is verleend.