Autobedrijf Pon haalt recordwinst

Autobedrijf Pon Holdings heeft vorig jaar ondanks de economische crisis een recordwinst behaald. Het familiebedrijf dat naast auto’s ook handelt in onder meer auto-onderdelen, grondverzetmachines en gas- en dieselmotoren, boekte een winst van ruim 218 miljoen euro.

Dat blijkt uit de jaarrekening over 2008 van Pon.

In 2007 bedroeg de winst na belasting nog 178 miljoen euro. De omzet steeg vorig jaar van ruim 5,1 miljard euro in 2007 naar ruim 5,2 miljard euro.

De recordwinst was voor een belangrijk deel te danken aan een eenmalige bijdrage van de Hubertusstichting uit Leusden. Deze stichting gaf vorig jaar een bedrag van 53 miljoen euro aan Pon.

Waarom de stichting dit bedrag gaf is niet bekend. In de jaarrekening staat geen toelichting. Een woordvoerder van Pon wilde vanochtend alleen zeggen dat deze stichting eigendom is van de familie Pon. De stichting heeft volgens een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel als doel het „verlenen van toelagen op pensioenen”. De stichting is opgericht in 1968.

De winst voor belasting bedroeg door de bijdrage van de Hubertusstichting 209 miljoen euro. In 2007 was dat 138 miljoen euro.

Pon is onder meer importeur van Volkswagen, Audi en Porsche. Het is de grootste Nederlandse particuliere auto-onderneming en een van de grootste Nederlandse niet-beursgenoteerde ondernemingen.

De autotak van het bedrijf was in 2008 met ruim 3 miljard euro goed voor bijna 60 procent van de omzet. De grootste omzet werd gehaald in Nederland, België en Luxemburg. Daarnaast zijn Amerika en de Scandinavische landen belangrijk voor Pon. In de Scandinavische landen is het bedrijf vooral actief in de handel in werktuigen.

Pon profiteerde het afgelopen jaar van de sterke positie van de merken die het bedrijf importeert en verkoopt. Bijna alle autofabrikanten hebben veel last van de crisis en de ingestorte verkoop, maar de verkoop van Volkswagen en Audi is in vergelijking met de concurrenten relatief goed gebleven.

In het jaarverslag schrijft Pon dat het in 2009 verder wil groeien. Maar, zo staat in het jaarverslag, de markt in Nederland is zo goed als verzadigd. De groei moet daarom vooral plaatsvinden in het buitenland, zoals Polen, schrijft het bedrijf.

Over winst- en omzetverwachting voor 2009 schrijft het bedrijf niets in het jaarverslag. Door de economische crisis verwacht Pon dat 2009 een „uitdagend” jaar zal worden.

Bij het bedrijf werken ongeveer 9.300 mensen.