Artsen in Sri Lanka vast

Drie artsen die de laatste maanden belangrijke informatiebronnen zijn geweest over de oorlog in Sri Lanka, zijn gearresteerd. Zij worden ervan beschuldigd onjuiste informatie aan de media te hebben verstrekt.

De artsen Thurairaja Varatharajah, Thangamuttu Sathyamurthi en V. Shanmugarajah werkten in ziekenhuizen in het noordoosten van het land, waar het leger dit weekeinde de Tamil Tijgers na ruim 25 jaar oorlog versloeg. Tijdens die strijd, die maanden geduurd heeft, meldden de artsen dat de ziekenhuizen werden overspoeld met zwaargewonde burgers en dat de ziekenhuizen zelf getroffen werden, door vuur van beide partijen. Het leger heeft ontkend burgerdoelen te hebben geraakt. Omdat journalisten werden (en nog steeds worden) geweerd uit het oorlogsgebied en beide partijen vaak onbetrouwbare informatie verstrekken werd veel waarde gehecht aan de verklaringen van de artsen.

Volgens een anonieme overheidsbron zijn de artsen vorige week het oorlogsgebied ontvlucht en zijn zij later opgepakt door het leger en overgedragen aan de politie. In Sri Lanka worden kritische journalisten en activisten geregeld geïntimideerd, aangevallen of vermoord. Mensenrechtenorganisaties pleiten voor vrijlating van de artsen. (AP)