ABN Amro terug naar staat voor kapitaal

ABN Amro heeft extra kapitaal nodig voor de integratie met Fortis Bank en mogelijke tegenvallers. Topman Zalm schaakt daarom op twee borden: in Den Haag en in Brussel.

De grootste hobbel bij de integratie van ABN Amro Nederland en Fortis Bank Nederland heeft Gerrit Zalm inmiddels genomen. De topman van ABN Amro maakte gisteren bekend dat hij instemt met de belangrijkste voorwaarde van eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging): verkoop van ABN-dochter HBU en enkele regiokantoren. Hiermee wordt volgens Kroes de Nederlandse markt van bankieren voor het midden- en kleinbedrijf niet verstoord.

Maar er is een nieuw probleem voor in de plaats gekomen: de kapitalisatie van de bank. Volgens Zalm heeft ABN Amro, mede door de verkoop van HBU, extra kapitaal nodig „met het oog op ons zelfstandig voortbestaan”.

Minister van Financiën Wouter Bos reageerde vanmorgen geprikkeld op de uitspraken van Zalm. „Het is voorbarig dat Zalm publiekelijk heeft gespeculeerd over extra geld. Het gaat over belastinggeld en daar ga ik over. Zalm kan bij ons een verzoek indienen voor steun, niet via de krant.” Zalm heeft volgens Bos inmiddels zijn excuses aangeboden.

De beoogde koper van HBU is Deutsche Bank. Die heeft eerder bedongen dat de verkopende partij de kredietportefeuille van HBU (10 miljard euro) garandeert. ABN-Amro moet hiervoor 500 miljoen reserveren.

Met VVD-partijgenoot Kroes heeft Zalm niet persoonlijk over de afsplitsing van HBU gesproken. Zalm vroeg haar de netelige kwesties rond de integratie tussen ABN Amro en Fortis Bank alleen met haar hoogste ambtenaar te bespreken. Kroes moet er vanuit Brussel op toezien dat de integratie eerlijk verloopt.

Al eind maart liet Zalm weten voor dit jaar geen winst te verwachten. „Daar kunnen we het [benodigde geld] dus niet op inhouden”, zegt hij. Hij kan maar een manier bedenken: aankloppen bij de aandeelhouder, de Nederlandse staat.

Ook voor „nog wat ander kwesties”, zegt Zalm, heeft ABN Amro kapitaalversterking nodig. Welke dat zijn wil hij nog niet zeggen. Noch hoe groot de tekorten precies zijn. „Het gaat om grote bedragen.” Het ligt voor de hand dat er nieuwe tegenvallers in de boeken staan door de verslechterende economie. Steeds meer debiteuren blijven in gebreke. Ook zou ABN Amro tegenvallers kunnen hebben op de eigen beleggingen.

Met het ministerie van Financiën en de Europese Commissie onderhandelt Zalm over een „breed kapitaalsplan”. De staatssteun die de bank nodig heeft, moet evenzeer Europese goedkeuring krijgen. Zalm heeft al een duit in eigen zak gedaan: hij heeft Brussel beloofd te zullen bezuinigen (tussen de 1 miljard en 1,3 miljard per jaar) en hij zal enkele onderdelen van Fortis afstoten.

Interview Zalm: pagina 13