Ze stelde zich op achter de klikobak

Het was maandagmiddag, en het tuincentrum van de Praxis Megastore in Amsterdam Zuidoost was uitgestorven. Op een centrale plek, tussen de loungeset Bilbao en de loungeset Castello, was een glimmende, nieuwe klikobak neergezet. Daar zouden zometeen dingen mee gaan gebeuren.

Degene die die plastic, van nepriet geweven loungebanken en -stoelen voor in de tuin heeft uitgevonden, is overigens vast een rijk man. Ineens duiken ze overal op, het liefst met dikke kussens erin, en met mensen erop die uitstralen: ik heb een heerlijk rijk leven. Ik geniet van goede, comfortabele dingen. Waar zijn de Franse bistrostoeltjes gebleven? Het houten tuinbankje? Of, in godsnaam, de plastic, verstelbare Hartmanstoel met bloemenkussen?

Maar goed. Even over de klikobak. Die stond er vanwege de presentatie van klikokunst. Klikokunst is: een grote sticker, met daarop een afbeelding van een schilderij van Herman Brood. En die kun je dan op je klikobak plakken.

Xandra Brood, styliste en levensgezellin van Herman, kwam de klikokunst in ontvangst nemen. Ze stelde zich op achter de klikobak, en toen hield de bedenker van de kliko-kunst, Gerrit Jan Sluiskes, een korte speech. Gerrit Jan Sluiskes zei: ‘Vier jaar geleden hebben we natuurlijk al de toon gezet voor een nieuw fenomeen. Het pimpen van de kliko.’

Een oude man met op zijn kar drie zakken aarde, liep tussen Xandra en het groepje journalisten door.

Sluiskes zweeg even en ging toen verder. ‘Nou, de behoefte van de markt is toen wel gebleken. Daarom zijn we nu klaar voor een nieuwe dimensie. Kunst op straat. Zowel Koos als de Hermanbroodclan was meteen enthousiast. En natuurlijk Praxis.’

Er werd een hoop parate kennis verondersteld in deze speech, maar ik ging ervan uit dat Koos de oude manager van Herman Brood was, en dat Xandra de Hermanbroodclan was, of in ieder geval de aanvoerster van de Hermanbroodclan.

‘Herman Brood wilde dat kunst voor iedereen bereikbaar was’, zei Sluiskes.

Daarna plakte hij, met behulp van een natte spons en een mesje om het allemaal mooi glad te krijgen, een sticker met een schilderij van Brood op de klikobak. ‘Nóú...’, zei Xandra Brood.

Sluiskes noemde het schilderij overigens een dessin. Er waren twee dessins die je op je klikobak kon plakken: het dessin Golfer en het dessin Purple Haze.

‘Pimp je container met kunst’, zei de bedenker van klikokunst.

‘Mooi’, zei Xandra Brood.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius