Wordt dit een World Press Photo?

(Foto Sanja Knezevic) Lamb in the Romas car ready to be sold in another Romas district in Belgrade. On the day of DJurdjevdan, Serbian slava, tradition is that every Romas family prepares a lamb for a meal. Photo: Sanja Knezevic Knezevic, Sanja

Zwaar, maar toch vrolijk. Zo omschrijft NRC-fotograaf Dirk-Jan Visser de Roma-fotoserie van de Servische fotografe Sanja Knezevic (25). De afgelopen dagen bezocht Visser een World Press Photo- workshop in Belgrado en hielp zestien jonge, talentvolle fotografen een fotoserie te maken rond het thema ‘vernieuwing’.

De deelnemers stuurden vooraf elk een serie van ongeveer veertig foto’s in. In de bijeenkomsten werd gepraat, geschaafd en geschrapt, totdat iedereen een geschikte inzending voor de volgende World Press Photo overhield.

De foto’s van Knezevic vielen Visser gelijk op. Visser: „In Servië maakt men wel nieuwsfoto’s, maar nauwelijks verhalende foto’s. Knezevic koos hier wel bewust voor. De Romafamilies hebben het zwaar in Belgrado. Dit weet ze goed in beeld te vangen. Deze foto is zelfs zo geslaagd dat hij ook los van de serie kan worden gepubliceerd.”

De Roma woonden jarenlang in barakken vlakbij het stadscentrum, maar moeten daar nu weg. „De gemeente schaamt zich voor deze mensen. De Roma worden gedwongen te verhuizen naar metalen containers aan de rand van Belgrado”, vertelt Knezevic . „De Roma verzetten zich: ze voelen zich daar niet welkom en willen niet met hun grote gezinnen in kleine huizen wonen.”

Al snel bouwde Knezevic een goede band op met de Roma. „Ik liet hun de foto’s zien, en daar waren ze tevreden over. Bovendien hopen de families dat er iets aan hun situatie zal veranderen wanneer mensen mijn fotoserie gaan bekijken.”

Volg Dirk-Jan Visser op de workshop via nrcnext.nl