VS en Israël verdeeld over Palestijnen en Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangedrongen op de oprichting van een Palestijnse staat. Israëliërs en Palestijnen moeten volgens de president naast elkaar wonen, ieder in een eigen land.

Dat zei Obama gisteren tijdens zijn eerste ontmoeting met de nieuwe Israëlische premier in Washington. Volgens Obama moet Israël zich houden aan eerder gemaakte internationale afspraken.

Het onderwerp is een gevoelig punt in de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten, omdat Netanyahu niet in een zogeheten tweestatenoplossing gelooft. Sinds een paar maanden regeert Netanyahu’s rechtse Likud-partij met onder meer de extreem-rechtse partij Yisrael Beiteinu .

Netanyahu zei gisteren dat hij „onmiddellijk wil beginnen met vredesonderhandelingen met de Palestijnen”. En: „Wij willen dat de Palestijnen zichzelf besturen.” Een ‘Palestijnse staat’ noemde hij niet. Evenmin noemde hij een terugtrekking uit de bezette Westelijke Jordaanoever als optie. Hoewel de Verenigde Staten aandringen op ontmanteling van illegale nederzettingen, werd gisteren bekend dat de nederzetting Maskiot daar zal worden uitgebouwd. Obama wees gisteren nog eens op een internationale afspraak uit 2003, waarin Israël belooft de bouw van illegale nederzettingen te bevriezen.

Tussen Obama en Netanyahu lijkt niet alleen een conflict te ontstaan over de Palestijnen, maar ook over Iran. Terwijl Obama opriep tot verzoening met Iran, is de taal vanuit Israël juist veel harder geworden. De regering-Netanyahu schermt met een aanval op Iran om een einde te maken aan het nucleaire programma van het land. Iran wil volgens Israël atoomwapens maken.

Obama liet zich weinig concreet uit over het onderwerp. Hij zei wel dat gesprekken tussen de VS en Iran tegen het einde van dit jaar tot resultaten moeten hebben geleid. „We zullen niet voor altijd gesprekken voeren”, aldus Obama.