Verkoop woningen Heijmans daalt fors

De verkoop van nieuwbouwwoningen van Heijmans is in de eerste maanden van dit jaar fors gedaald. Het beursgenoteerde bouwbedrijf sluit een nieuwe bezuinigingsronde niet uit. Dat heeft Heijmans vandaag bekendgemaakt in een tussentijds bericht, vooruitlopend op de algemene aandeelhoudersvergadering volgende week woensdag.

Volgens het verlieslatende bouwbedrijf loopt de verkoop terug door de crisis. In sommige gevallen werd de koopovereenkomst ontbonden omdat kopers de financiering niet rond kregen. In andere gevallen werden bij een nieuw project niet genoeg huizen voorverkocht, waardoor de bouw werd uitgesteld.

De problemen voor de Nederlandse bouw- en vastgoeddivisies komen op een vervelend moment. Juist deze divisies, die samengevoegd zullen worden, moeten een belangrijk deel vormen van het nieuwe en kleinere Heijmans zoals bestuursvoorzitter Rob van Gelder dat voor ogen heeft.

Het afgelopen decennium had Heijmans de ambitie een Europees bedrijf te worden. Dit werd bereikt door bouwers in België, Duitsland en Groot-Brittannië over te nemen en de schuldenlast op te laten lopen. Maar de expansie bleek geen succes. Vorig jaar, terwijl concurrenten als BAM een miljoenenwinst boekte, leed Heijmans 34 miljoen euro verlies, reden voor Van Gelder om een grootscheepse reorganisatie aan te kondigen.

Behalve de weg- en spoorbouwers in België, worden alle buitenlandse dochterondernemingen verkocht. Ook wordt de bankschuld teruggebracht en werd een lening van Amerikaanse investeerders teruggekocht. Dit wordt betaald door de uitgifte van 100 miljoen euro aan nieuwe aandelen. Om de vermogenspositie te wijzigen en de aandelen uit te geven heeft Heijmans volgende week toestemming nodig van de aandeelhouders.