Verhagen: piraten in Kenia laten berechten

Somalische verdachten van piraterij die heel tevreden zijn in hun Nederlandse cel. Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken (CDA), is er niet blij mee. Hij wil dat straf „afschrikwekkend” werkt, en niet dat piraten „gelukkig en wel” in Nederland eindigen.

Verhagen reageerde gisteren op de rechtszaak die eerder op de dag in Rotterdam was begonnen tegen vijf Somaliërs die verdacht worden van een poging om in de Golf van Aden een schip te kapen dat voer onder vlag van de Nederlandse Antillen.

Twee van de vijf Somaliërs hebben aangegeven hoe dan ook graag in Nederland te blijven. Yusuf (1985) hoopt zijn vrouw en kinderen hierheen te halen. Sayid (1970) zei tijdens zijn verhoor al dat het in Nederland „een goed leven” is. „De mensen die hier wonen respecteren de mensenrechten. Ik wil mij hier vestigen.”

Verhagen pleit voor de oprichting van een internationaal tribunaal voor piraten. Zo’n tribunaal, onder auspiciën van de VN, kan in Kenia worden gevestigd, aldus Verhagen. Kenia heeft al tientallen zeerovers opgesloten.

Overigens willen twee verdachten helemaal niet in Nederland blijven. Samatar (1965) en Osman (1978) willen naar huis. De rechtszaak gaat pas in augustus verder, na het horen van de belaagde zeelui en de Deense marinemensen die te hulp schoten op 2 januari.

Commentaar: pagina 7

Achtergronden opnrc.nl/piraterij