Twee miljoen ontheemden in Pakistan

Het aantal Pakistanen dat op de vlucht is geslagen voor het geweld in en rond de Swat-vallei is opgelopen tot bijna anderhalf miljoen. De Verenigde Naties denken dat er „honderden miljoenen dollars” aan internationale humanitaire hulp nodig is.

De anderhalf miljoen komen bovenop de 550.000 Pakistanen die vorig jaar al militaire offensieven in het noordwesten van het land waren ontvlucht. „Het is lang geleden dat er zoveel ontheemden [als gevolg van een conflictsituatie, red.] zijn geweest”, zei een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gisteren in Genève. „Misschien was dat wel in Rwanda”, zei hij, refererend aan de genocide van 1994, toen twee miljoen mensen ontheemd raakten. Hulpverleners hebben moeite om voldoende humanitaire voorzieningen te leveren, aldus de woordvoerder.

„We weten dat dit economisch zware tijden zijn, maar we vinden dat dezelfde internationale gemeenschap die miljarden beschikbaar stelde om de financiële systemen te redden een verplichting heeft om mensen in nood te redden”, zei hij. Volgens een legerwoordvoerder is er voldoende meel voor brood, maar zijn er grote tekorten aan andere middelen. Ongeveer 20 procent van de ontheemden wordt opgevangen in overvolle kampen, de overigen hebben woonruimte gehuurd of onderdak gevonden bij familie.

Gisteren zeiden de Talibaan die in de Swat-vallei tegen het Pakistaanse leger vechten dat zij zullen doorgaan tot hun „laatste adem”. Er wordt momenteel gevochten bij de plaatsen Matta en Kanju en bij een strategisch belangrijke brug in de vallei. Onbekend is hoeveel burgers nog vastzitten in het gebied en hoeveel burgers er tijdens de gevechten zijn gedood.

De regering in Islamabad heeft gisteren ontkend dat het land zijn nucleaire arsenaal uitbreidt. Vorige week had de Amerikaanse voorzitter van de chefs van staven admiraal Mike Mullen tijdens een hoorzitting in het Congres gezegd dat dat wel zo is. Minister van Informatie Qamar Zaman Kaira zei gisteren: „Pakistan hoeft zijn nucleaire arsenaal niet uit te breiden, maar we willen duidelijk maken dat we de minimale nucleaire afschrikmiddelen behouden die essentieel zijn voor onze verdediging en stabiliteit.” Het Congres overweegt de steun van de VS aan Pakistan met miljarden dollars te verhogen. (AP, Reuters, AFP)