Spannend gareel met kinderkoortjes en orkest

cd pop Grizzly Bear: Veckatimest * * * *
cd pop Grizzly Bear: Veckatimest * * * *

cd pop

Grizzly Bear:Veckatimest

Brooklyn, New York is recent een vruchtbare plaats gebleken voor melodieus avontuur in de popmuziek. Grizzly Bear deelt met Yeasayer en Vampire Weekend een verlangen om toegankelijke liedjes van verrassende ritmische en melodieuze wendingen te voorzien.

Hun derde album Veckatimest is genoemd naar een onherbergzaam eiland in de regio en zo rotsachtig als het daar moet zijn, zo bloeiend is de manier waarop Grizzly Bear vocale harmonieën en spannende instrumentatie door elkaar weeft. Onder de oppervlakte van welluidende liedjes sluimeren dwarse ritmes en ondoorgrondelijke teksten, waarin de klank van woorden vaak belangrijker is dan de inhoud. De echo van Brian Wilsons Smile-album laat zich voelen, maar Grizzly Bear houdt er eigen methodes op na om samenzang naar de hemel te richten en instrumenten in een spannend gareel te houden.

Wanneer ze voor de finale een kinderkoor en kamerorkest inzetten, is het niet om het geheel op te poetsen. Koor en orkest stuwen de muziek naar een weerbarstige climax, alsof Tom Waits en Walt Disney tegen elkaar opbieden met hun magische kunsten.

In augustus staat Grizzly Bear op Lowlands.

JAN VOLLAARD