Sla & Spek

Gaan we het nu de hele week hebben over sla? Jazeker, wen alvast maar aan het idee. Met sla kun je meer dan er spekjes doorheen husselen. Hoewel, het moet gezegd, spek en sla vormen wel een ideaal setje. Daar heb je geen hogere culi-school voor nodig, dat wist mijn opa al.

Gek. Hij is meer dan twintig jaar dood, maar als ik mijn ogen dicht doe, zie ik mijn opa zitten aan de tafel in de achterkamer waar het altijd schemerde, zelfs tussen de middag, wanneer hij uit zijn werk naar huis kwam om warm te eten. Mijn oma legde dan een mintgroen tafelkleed over het Perzische kleedje dat een meer permanente positie bekleedde als bedekker van het oude, bekraste tafelblad.

Hij kon zichtbaar genieten van eten, mijn opa, en sla met spek was zijn lievelingskostje. Ik geloof dat mijn oma het in de zomermaanden wel twee keer per week maakte. Naast lekker was het ook goedkoop natuurlijk. Vet spek kost niet veel en sla kwam gratis uit de moestuin.

Het spek werd in een steelpannetje uitgebakken tot het kronkelig en krokant was en dreef in een plasje roestkleurig vet. Spekjes met een gesnipperd uitje door de sla, spekvet over de kruimige aardappels. Smullen in een tijd dat calorieën nog niet telden.

Dit schuimige slasoepje ziet er misschien modern uit, maar is een ode aan een klassieker. Doordat de sla niet wordt gekookt, alleen gepureerd met hete boter en nog een beetje opgewarmd, proef je de pure smaak ervan.

Voorgerecht voor 4 personen:

8 plakjes Zeeuws spek

70 gram boter

1 sjalot, gesnipperd

1 krop biologische botersla

Verwarm de oven voor op de grillstand. Spreid de plakjes spek uit op een (met bakpapier beklede) bakplaat en gril tot ze krokant zijn. Smelt intussen de helft van de boter in een pan. Voeg de sjalot toe, plus een snuf zout, en laat zachtjes 10 minuten fruiten zonder dat de sjalot kleurt. Breng een ketel water aan de kook.

Verwijder het onderste, harde stronkje van de sla. Snijd de rest in repen en doe ze in een blender of keukenmachine. Zet de machine aan en schenk de hete sjalotboter erbij. Schenk er vervolgens, terwijl het mes nog steeds draait, 300 ml kokend water bij. Schenk dit mengsel door een zeef terug in de pan. Druk zoveel mogelijk vocht uit de slapuree.

Verwarm de slasoep opnieuw, maar laat hem niet koken. Proef en maak hem op smaak met zout en versgemalen peper. Laat er op het laatst de resterende boter in smelten en schuim de soep op met behulp van een staafmixer. Serveer de soep direct, in diepe borden. Leg in het midden van elk bord kruislings 2 plakjes krokant spek.

Janneke Vreugdenhil

Hoe eet jij het liefste sla? Geef je favoriete slarecept door via het kookblog nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke makreelsalade.

    • Janneke Vreugdenhil