‘Schiphol (en Essent) zijn van Nederland’

schiphol.jpgJos Nijhuis, de nieuwe directeur van Schiphol, breekt met het marktmantra van zijn voorganger Cerfontaine. De luchthaven is van nationaal belang en hoeft niet zo nodig naar de beurs. Nijhuis ziet verband met de verkoop van de energiebdrijven. In De Volkskrant zegt hij vanmorgen:

,,Niet omdat het politiek-maatschappelijke klimaat er niet naar is, ik geloof er gewoon niet in. De maatschappelijke functie van Schiphol is het beste gediend met de overheid als belangrijkste aandeelhouder. Ik begrijp de groeiende weerstand tegen de verkoop van energiemaatschappijen aan buitenlandse partijen heel goed’’.

Gerrit Zalm zal er van opkijken. Destijds op Financiën wilde hij Amsterdam dwingen zijn blokkerende minderheid in Schiphol op te geven. De beurs was een must voor Schiphol om te overleven. Waar horen we dat type argument dezer dagen toch?

Nijhuis had tot nu toe niet onthuld dat hij voor de buitendienst van de SP werkte. SP-leider Agnes Kant doet vandaag een laatste beroep op premier Balkenende om de verkoop van Essent tegen te houden. Zoals vorige week werkgeversvoorzitter Wientjes dat deed. De stilte die volgde was oorverdovend. Wientjes SP geworden? Niet van gehoord.

Zoals Hans Wiegel en Jan Terlouw, ook verklaarde tegenstanders van verkoop van Essent en Nuon, niet als SP’ers zijn ontmaskerd. Toch hebben de oud-voormannen van VVD en D66 grote bezwaren tegen wat er nu gebeurt. Wiegel noemde in zijn column in De Pers ook Schiphol en de haven van Rotterdam als behorend bij de vitale nationale belangen die in publieke handen moeten blijven. Terlouw heeft aan de klimaatcrisis genoeg om zijn partijgenoten overtuigd tegen te spreken.

    • Marc Chavannes