Salzburg lokt Audi wel erg

Kasper Jansen

„Ik ga niet weg”, zei Pierre Audi (52) gisteravond op de trappen van het Amsterdamse Muziektheater, voorafgaande aan de première van De zaak Makropulos. Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera en het Holland Festival, staat op een uitgelekte lijst van drie kandidaten om artistiek directeur te worden van de Salzburger Festspiele, het meest prestigieuze kunstfestival ter wereld waar op dit moment Jürgen Flimm intendant is.

Audi kan het zich nauwelijks voorstellen dat hij vandaag zou worden benoemd. „Er spelen in Salzburg zoveel belangen – politieke, economische en toeristische – dat de artistieke overwegingen niet prevaleren.” Toch weet hij wel wat hij zou doen als hij wordt benoemd. „Dan ga ik natuurlijk naar Salzburg. Het is voor mij de enige baan die nog mogelijk is na Amsterdam.” Tot 2012 is Audi contractueel verbonden aan De Nederlandse Opera en het Holland Festival. Dat Audi in 2013 – de 200ste geboortedag van Richard Wagner – in Amsterdam nog Der Ring des Nibelungen moet regisseren, ziet hij niet als een probleem. „Het is de tweede herneming, de assistenten kennen de productie. Flimm doet ook van alles naast zijn werk in Salzburg.”

    • Kasper Jansen