Rechter verbiedt apotheek

De Nederlandse internetapotheek DocMorris mag geen filialen in Duitsland en Italië meer opzetten. De Italiaanse en Duitse wetten dat alleen apothekers een apotheek mogen exploiteren, vormen geen onaanvaardbare inbreuk op Europese regels. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald.

Meerdere apothekers en beroepsverenigingen tekenden bezwaar aan tegen de werkwijze van DocMorris. Het Hof gaf hen gelijk: „Anders dan apothekers hebben niet-apothekers per definitie geen opleiding, ervaring en aansprakelijkheid.” Zij bieden niet dezelfde waarborgen voor de patiënt als apothekers, aldus het Hof.

DocMorris opende in Duitsland in juli 2006 een eerste eigen apotheek in Saarbrücken, die na korte tijd de deuren weer moest sluiten. Volgens de Duitse wet mogen apotheken niet in handen zijn van organisaties met een winstoogmerk. Rechtszaak na rechtszaak volgde, waarin DocMorris een beroep deed op het Europese recht op vrije vestiging van bedrijven.

Vandaag oordeelde het Hof dat de Duitse en Italiaanse wetgeving inderdaad een beperking is van het Europese recht op vrije vestiging, maar dat die beperking „kan worden gerechtvaardigd door het doel, namelijk een veilige en kwalitatief hoogstaande geneesmiddelenvoorziening van de bevolking te waarborgen”.

De in Heerlen gevestigde organisatie DocMorris begon als internetapotheek, waar klanten online hun bestelling kunnen plaatsen en het recept van hun arts faxen of opsturen. De medicijnen worden per koerier thuis afgeleverd of in de (Duitse) apotheek opgehaald. DocMorris hanteert Nederlandse prijzen, die lager liggen dan de Duitse. In Duitsland heeft DocMorris nu tientallen filialen.