Pindakaas en bubbels

Trainer Koeman (links) en voorzitter Scheringa. (Foto Soenar Chamid) 18-05-2009 VOETBAL AZ Persconferentie: ALKMAAR Presentatie van Ronald Koeman als nieuwe trainer van AZ. . rechts op de foto Dirk Scheringa Foto: Michel Utrecht Chamid, Soenar

AZ heeft de schoolmeester ingeruild voor de praktijktrainer. Ronald Koeman tekende gisteren een contract voor twee jaar bij de landskampioen. Zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk had hem op 8 mei aanbevolen in Alkmaar. Nadat AZ op 13 mei met Bayern München een akkoord had bereikt over de vrijgave van Louis van Gaal, zocht de club van voorzitter Dirk Scheringa snel contact met Koeman. Terwijl echtgenote Boukje zondag in huize Scheringa te Spanbroek bruine boterhammen met pindakaas klaarmaakte, kwamen de partijen moeiteloos tot een akkoord.

Na vier jaar Van Gaal en drie seizoenen Co Adriaanse heeft AZ geen harde hand meer nodig, maakte Scheringa gisteren bij de presentatie met champagne duidelijk. „De selectie is opgevoed.”

Koeman: „Er wordt over sommige trainers gezegd dat ze strak in de organisatie en discipline zijn, maar als het nodig is kan ik heel punctueel te werk gaan. Misschien nog wel stipter dan mijn voorganger bij AZ. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Als oud-speler van de generatie van 1988 (toen Oranje Europees kampioen werd, red.), heb ik een andere opleiding gehad dan Van Gaal. Daarentegen kan ik straks, als de AZ-spelers met de druk van de Champions League worden geconfronteerd, als geen ander met ze meeleven. Dan probeer ik mijn ervaringen op ze over te brengen en de spanning weg te nemen.”

Opdracht voor Koeman, in Barcelona Van Gaals assistent, is niet de titel te prolongeren, maar wel Europees voetbal af te dwingen.