Onrust in Birma rond proces tegen Suu Kyi

RANGOON. Het proces tegen Birma`s oppositieleider Aung San Suu Kyi dat gisteren begon, gaf aanleiding tot veel onrust in de buurt van de Inseingevangenis in de stad Rangoon. Meer dan honderd demonstranten zouden door de buitenste politiebarricaden zijn gedrongen. Een jonge demonstrant werd afgevoerd door de politie. Suu Kyi staat terecht omdat zij onlangs de regels van haar huisarrest, dat nu al jaren duurt, zou hebben geschonden door een Amerikaan in haar huis te laten logeren. De man, John William Yettaw, zwom vorige week het meer bij het huis van de Birmaanse politica over. Ook tegen Yettaw is gisteren een proces begonnen. Demonstranten kondigden aan door te gaan met hun protesten totdat hun politieke leider vrij is. Suu Kyi, die op 27 mei na zes jaar huisarrest vrij zou komen, loopt het gevaar opnieuw tot vijf jaar te worden veroordeeld door het militair regime. De aanklacht tegen Suu Kyi wordt breed uitgelegd als een voorwendsel om haar opgesloten te houden tot na de verkiezingen die voor volgend jaar zijn gepland. De laatste verkiezingen in Birma, in 1990, werden gewonnen door de partij van Suu Kyi.