Litouwen kiest Grybauskaite als nieuwe president

Rotterdam. Dalia Grybauskaite (53) heeft bij de Litouwse presidentsverkiezingen, die zondag werden gehouden, als onafhankelijke kandidate ruim 68 procent van de stemmen gekregen. Die winst is genoeg om in de eerste ronde meteen verkozen te worden. Grybauskaite was eerder minister van Economie en Europees commissaris voor Begroting. De ruime overwinning van Grybauskaite wordt door analisten geduid als een duidelijke afrekening met de oude politieke cultuur in Litouwen. Tijdens haar campagne kondigde ze aan dat enkele leden in de centrum-rechtse regering al dringend aan vervanging toe zijn. In Litouwen benoemt de president de regering. Ook heeft de president vetorecht als het om de begroting gaat. De regering moet opnieuw worden benoemd na haar inauguratie op 12 juli.