KNVB trekt licentie Fortuna Sittard in

De KNVB trekt de licentie van eerstedivisieclub Fortuna Sittard per 30 juni in. Dat heeft de voetbalbond vanochtend laten weten. De KNVB zou het besluit vanmiddag om half vier toelichten bij een persconferentie. Nadat het nieuws bekend was geworden, ging het bestuur van de club in spoedberaad. Tot aan de persconferentie onthielden de bestuursleden zich van commentaar.

Fortuna, dat dit seizoen als vijftiende eindigde in de eerste divisie, zag in april een fusie afketsen met eredivisieclub Roda JC. De eenwording van de twee Zuid-Limburgse clubs mislukte door uitblijven van financiële steun van de provincie.

De club uit Sittard moest vervolgens een schuld van 5,3 miljoen euro aflossen om in aanmerking te komen voor een licentie voor volgend seizoen. De Stichting Trots op Fortuna (TOF) wist in de afgelopen weken de schuld terug te brengen tot 6 à 7 ton.

Fortuna hoopt het restant van de schuld weg te werken met een benefietwedstrijd in het eigen stadion tegen de Duitse topclub Bayern München, op zondag 31 mei. Dat uitstel lijkt de club nu niet te krijgen van de KNVB. Het oefenduel was een initiatief van Bayern-aanvoerder Mark van Bommel, die in de jaren negentig zeven seizoenen voor Fortuna speelde.

Met latere internationals als Van Bommel, Kevin Hofland, Wilfred Bouma en Fernando Ricksen leek Fortuna na het kampioenschap in de eerste divisie van 1995 uit te groeien tot een stabiele subtopper in de eredivisie. In 1998 eindigde de ploeg onder leiding van de huidige bondscoach Bert van Marwijk als zevende. Vier jaar later volgde echter degradatie naar de eerste divisie, waarin de club snel afzakte naar de onderste regionen.

Fortuna won twee keer de KNVB-beker (1957 en 1964) en werd in 1957 tweede in de eredivisie. Ook speelde de club in de jaren zestig en tachtig enkele seizoenen in Europese clubtoernooien.