Klink: `sterftecijfers vanaf 2010 openbaar`

Den Haag. Minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) juicht het toe als ziekenhuizen volgend jaar hun sterftecijfers openbaar maken. Een groep deskundigen uit de gezondheidszorg die zich daar nu over buigt, gaat ervan uit dat het in 2010 zo ver kan zijn. `Wij steunen deze ambitie van harte`, schreef Klink gisteren aan de Tweede Kamer. De minister zei al eerder te verwachten dat de cijfers openbaar worden. Maar tot nu toe wees hij er vooral op dat de bestaande gegevens nog niet geschikt zijn om ziekenhuizen te kunnen vergelijken als het gaat om het overlijden van hun patiënten. Daarom houden de meeste ziekenhuizen de cijfers nu nog voor zichzelf om te kijken hoe goed ze het doen. Zeven ziekenhuizen maken de scores al wel bekend. Jaarlijks sterven er ruim 1.700 onnodig als ze in een ziekenhuis liggen. Ook is het de bedoeling dat de patiënten kunnen zien waar ze het best terechtkunnen voor een bepaalde ingreep. Ook in de sterftecijfers zouden ze inzage kunnen krijgen. Een expertgroep uit het veld, waar ook de ziekenhuizen bij zijn betrokken, is nog bezig de haken en ogen van publicatie van deze cijfers op een rijtje te zetten.

Die vrouw gaat over lijken. Sommigen hadden anderhalve dag niets gegeten