Game, set, geen match

Exact twee maanden na zijn aantreden stapte Frank de Grave, chief financial officer van de Dirk Scheringa Bank, afgelopen vrijdag alweer op. De reden? Officieel bestond er een ‘onvoldoende match’ in de persoonlijke verhoudingen, zo meldde de bank gisteren.

De grote vraag luidt: is dit slecht nieuws voor DSB of is dit slecht nieuws voor Frank de Grave? Een korte inventarisatie van het verleden lijkt deze vraag in het nadeel van DSB te beantwoorden.

De Grave zei gisteren tegenover Quote dat hij „dit in dertig jaar nog nooit heeft meegemaakt”. En dat zegt wat. Als VVD-politicus stond De Grave bekend als politiek dier in de Haagse wandelgangen en daar, zo is bekend, gaat het er af en toe ook ‘vuil en vunzig’ aan toe.

Waar De Grave in het geval van DSB precies op doelde, blijft gissen, want de voormalig minister wil geen toelichting geven op zijn vertrek. Maar duidelijk is wel dat het niet pluis is bij DSB. Ernstig genoeg in elk geval voor De Nederlandsche Bank om De Grave afgelopen vrijdag te ontbieden om tekst en uitleg te geven over zijn vertrek.

Er wordt druk gespeculeerd over de dominantie van Scheringa, die zijn CFO meerdere malen overruled zou hebben. Ook zou een naderend onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten naar de leningenpraktijk van DSB (onder meer Lenen.nl en Frisia) een rol hebben kunnen spelen bij De Graves vertrek.

Interessant blijft wat De Graves voorganger Gerrit Zalm dan al die maanden bij DSB gedaan heeft. Werd ook hij overruled door Scheringa? Of was Zalms statuur van dien aard dat Scheringa het niet aandurfde de romantische boekhouder tegen te spreken? In elk geval was de financiële sector in Zalms tijd een stuk overzichtelijker dan in De Graves tijd.

Wat rest is een bank die voor de tweede keer in korte tijd zonder financiële man zit. Er is nu niemand binnen de raad van bestuur die bij DSB het overzicht houdt. Zeer gevaarlijk in tijden van crisis, lijkt het. Scheringa wilde gisteren niets kwijt over de termijn waarop hij een nieuwe CFO zal kunnen benoemen.

En De Grave? Die moet sneller dan hij hoopte op zoek naar een nieuwe baan. Hij gaf gisteren dat hij de financiële sector interessant vindt, dus is het logisch dat hij opnieuw zal proberen bij een bank binnen te komen. Een terugkeer naar de Zorgautoriteit is niet realistisch. Een overstap naar ABN lijkt onwaarschijnlijk, daar zitten de oud-politici Gerrit Zalm en Joop Wijn al. Andere vacatures liggen niet voor het oprapen in de top van de geteisterde bankenwereld. Rustig afwachten en bijkomen van het ergste wat hem in dertig jaar is overkomen.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse