DNB ziet lichtpuntjes maar blijft somber

Een herstel van de wereldwijde economie is nog ver weg en het algemene beeld blijft zorgelijk. Wel zijn er enkele lichtpuntjes zichtbaar die erop duiden dat de ergste dalingen achter de rug zijn.

Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) in haar vanmiddag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit, een halfjaarlijks onderzoek naar de stand van zaken en de risico’s in de sector.

DNB-bestuurder Lex Hoogduin: „We zien positieve signalen op bijvoorbeeld de aandelenmarkt, de markt voor kredietverzekeringen, het Amerikaanse consumenten- en producentenvertrouwen en de grondstoffen. Maar het zijn positieve signalen op hele lage niveaus. We geven nog niet het sein brand meester.”

DNB ziet nog wel grote risico’s voor de financiële sector, met name omdat de gevolgen van de recessie pas net zichtbaar aan het worden zijn in de cijfers. „De markt voor bedrijfskredieten zal het nog zwaar krijgen, gezien de oplopende werkloosheid en het te verwachten stijgende aantal faillissementen”, aldus Hoogduijn. Hoe groot dat effect op de toch al zwakke financiële sector is, , is lastig te zeggen. „Een recessie die veroorzaakt wordt door een financiële crisis zoals deze duurt langer en is dieper dan een normale recessie”, aldus Hoogduin.

DNB houdt er rekening mee dat de Nederlandse economie dit jaar met meer dan 4 procent zal krimpen. Die verwachting is mede gebaseerd op de slechte resultaten in het eerste kwartaal (een krimp van 2,8 procent, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008) die het CBS vorige week meldde. Ook in 2010 houdt DNB nog rekening met krimp, hoewel de groei van kwartaal op kwartaal dan waarschijnlijk weer is aangetrokken.

DNB maakt zich met name zorgen over de dekkingsgraden bij de pensioenfondsen en de verslechterende situatie op de huizenmarkt. Ook moet er een goede exitstrategie komen om de zwaar verstoorde verhoudingen in de financiële sector te herstellen.