Digitale televisie wint terrein

Het aantal digitale telefoon- en televisieaansluitingen neemt toe. Dat maakte telecomtoezichthouder OPTA vandaag bekend bij de presentatie van haar jaarverslag.

Het percentage digitale telefoonaansluitingen steeg vorig jaar met ruim 8 procentpunt naar bijna 38 procent. Het aantal traditionele telefoonaansluiting daalde vorig jaar van 66 naar 57 procent. Het percentage huishoudens met een digitale televisie aansluiting groeide met 10 procentpunt naar 48 procent.

Consumenten kiezen er in toenemende mate voor om meer dan één dienst bij dezelfde aanbieder af te nemen. Vorig jaar had bijna de helft van alle huishoudens op zijn minst vaste telefonie en breedbandinternet bij dezelfde aanbieder. Daarnaast nam 22 procent van de huishoudens naast telefonie en breedbandinternet ook een televisieaansluiting bij dezelfde aanbieder.

OPTA heeft vorig jaar voor een bedrag van 2,1 miljoen euro aan boetes opgelegd. De grootste boete kwam voor rekening van KPN: 1,5 miljoen euro. In 2007 kwam het totale boetebedrag uit op 6 miljoen euro.

OPTA gaat verder snijden in haar kosten. In 2011 moet OPTA 20 procent bezuinigen. Vorig jaar bespaarde de toezichthouder 2 miljoen euro. Met het huidige takenpakket is de gedwongen bezuiniging mogelijk, maar met nieuwe opgelegde taken kan er „spanning” op het takenpakket van OPTA komen te staan, zegt voorzitter Chris Fonteijn.

Een belangrijke functie van OPTA is consumentenbescherming. „Vorig jaar is er veel extra energie in gestoken om de veiligheid van consumenten te verbeteren”, zegt Fonteijn. Met name de strijd tegen schadelijke software op het internet is een kernpunt van de toezichthouder. Daarnaast wordt misbruik van betaalde informatienummers (0900-nummers) sinds vorig jaar streng aangepakt.

Op het vlak van mobiel bellen in andere Europese landen met een Nederlands telefoonnummer is deels door inzet van OPTA vorig jaar vordering gemaakt. Mobiel bellen in andere Europese landen is per minuut 23 eurocent goedkoper geworden. Later dit jaar gaan ook de tarieven voor SMS’en in het buitenland aanzienlijk omlaag.