Colombia: minister Defensie treedt terug

De Colombiaanse minister van Defensie heeft gisteren bekendgemaakt terug te treden om in 2010 eventueel kandidaat te kunnen zijn voor het presidentschap als de huidige president Uribe niet voor een derde ambtstermijn wil gaan. Uribe, die sinds 2002 regeert, zegt nog te twijfelen of hij de grondwet wil laten wijzigen opdat hij zich nogmaals herkiesbaar kan stellen. De wet is in 2005 al gewijzigd om zijn tweede termijn mogelijk te maken.

Uribe geniet grote populariteit dankzij de verbeterde veiligheid in Colombia, voornamelijk in de steden en op de grote wegen. Dit straalt ook af op zijn minister van Defensie, Juan Manuel Santos. Hij verwierf de afgelopen jaren landelijk bekendheid dankzij enkele succesvolle acties van het Colombiaanse leger tegen de linkse guerrillabeweging FARC. Zo was Santos steeds prominent aanwezig tijdens de persconferenties die gijzelaars van de FARC gaven direct na hun bevrijding door het leger. Ook was het Santos die het overlijden van de FARC-topman Marulanda wereldkundig maakte.

Als hij in 2010 kandidaat mocht worden, dan is Santos’ meest kansrijke tegenstander waarschijnlijk Sergio Fajardo, een populaire oud-burgemeester van Medellín. (AP)

Interviews met Santos en Fajardo: nrc.nl/buitenland