Brute kracht, tape en verbogen metaal: de Hubble is weer als nieuw

Astronauten John Grunsfeld en Andrew Feustel verrichten reparatiewerkzaamheden aan de Hubble tijdens een ruimtewandeling: 'extravehicular activity', zoals dat bij NASA wordt genoemd. (Foto NASA) This picture provided by NASA on May 17, 2009 shows STS-125 mission specialists Andrew Feustel (L) and John Grunsfeld taking part in the mission's third session of extravehicular activity (EVA) as work continues to refurbish and upgrade the Hubble Space Telescope on May 16. The space shuttle Atlantis' mission is to overhaul the Hubble Space Telescope in order to extend its working life. AFP PHOTO/NASA/HO ++RESTRICTED TO EDITORIAL USE, NO SALES++ == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Het is altijd hetzelfde bij het klussen: onnozele details kosten de meeste tijd. Een schroef die doldraait, de accu van de accuboor die ineens leeg is... In de ruimte is dat niet anders. Meteen al op hun eerste ruimtewandeling om de Hubbleruimtetelescoop te repareren, afgelopen donderdag, kregen astronauten John Grunsfeld en Andrew Feustel ermee te maken. Een bout bleek slechts met brute kracht los te draaien. Dat ging gelukkig goed, want vervolgschade heeft in de ruimte wél een andere betekenis dan op aarde.

Nog lastiger hadden Michael Good en Mike Massimino het zondag toen zij een deksel moesten lichten door 111 schroefjes los te draaien. De rail voor het deksel langs was ook al vastgezet met een weerspannige bout. De astronauten moesten de rail verbuigen en afbreken, nadat ze eerst alle onderdelen die daarbij de ruimte in hadden kunnen vliegen, hadden vastgeplakt met tape. Toen dat eindelijk gelukt was, bleken de batterijen leeg van de ‘schroevedraaier’ voor de 111 schroefjes. Het maakte de ruimtewandelingen lang (zaterdag zelfs acht uur) en zwaar. „Ik had af en toe het gevoel dat ik met een beer aan het worstelen was”, zei Massimino.

Maar het is volbracht en goed afgelopen. Dankzij een nieuwe camera kan de Hubble verder in de ruimte en dus verder terug in de tijd kijken dan ooit; de camera die de beroemdste platen schoot kreeg een nieuwe voeding, en een spectograaf, die licht ontleedt en zo informatie geeft over samenstelling en temperatuur van sterren, werkt weer. Massimino en Good hadden gisteren zelfs even tijd om naar de aarde te kijken. „Het indrukwekkendste dat ik ooit heb gezien ”, liet Massimino (@Astro_Mike) via Twitter weten.