Bij ABN toch gedwongen ontslagen

ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm sluit niet langer uit dat de voorgenomen integratie met Fortis leidt tot gedwongen ontslagen. Dat is in strijd met eerdere afspraken met personeelsorganisaties.

Zonder veel details prijs te geven, maakte Zalm vanochtend intern zijn strategisch plannen voor de nabije toekomst bekend. Daarin schat hij het aantal te schrappen banen op 5.500 à 6.500. Er zullen 1.500 nieuwe banen bijkomen. Tegenover vakbonden en ondernemingsraden heeft de nieuwe bestuursvoorzitter vorige week al gezegd dat hij bij dit proces gedwongen ontslagen niet uitsluit.

In november, bij de eerste presentatie van de plannen om ABN Amro en Fortis Bank Nederland te integreren, liet minister Bos als aandeelhouder nog weten de eerdere afspraken tussen de bonden en het consortium dat ABN Amro eind 2007 had gekocht, te zullen naleven: geen gedwongen ontslagen. Toen circuleerde nog de schatting van 7.800 banen die verloren zouden gaan. Een aantal van deze banen is inmiddels door natuurlijk verloop geschrapt.

Waar en wanneer de gedwongen ontslagen zullen vallen, hangt af van het verloop van het transitieproces van de bank. ABN Amro moet nog definitief opgedeeld worden tussen de drie nieuwe eigenaren: de Nederlandse staat, Royal Bank of Scotland en de Spaanse bank Santander. Daarna zal het Nederlandse deel van ABN Amro plus de private bank voor vermogende particulieren worden geïntegreerd met Fortis Bank Nederland, dat vorig najaar eveneens werd genationaliseerd. Hiervoor is nog altijd definitieve toestemming nodig van De Nederlandsche Bank en de Europese Commissie.

In een intern bericht aan de 30.000 werknemers benadrukte Zalm vanochtend dat de nieuwe bank zowel klant- als kostenbewust wil opereren. Hij wil een kostenreductie van 1 tot 1,3 miljard euro per jaar bereiken.

De naam Fortis verdwijnt. In Nederland wordt ABN Amro de leidende merknaam. De private bank zal ABN Amro MeesPierson gaan heten.

Vakbonden hebben boos gereageerd op de voorgenomen gedwongen ontslagen Daarbij vrezen zij een versobering van het eerder overeengekomen sociaal plan voor vertrekkende medewerkers. Carla Kieboom van FNV Bondgenoten: „De afspraak dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen, stond als een huis. Daar valt niet aan te tornen.”

Meer over de plannen van Zalm op nrc.nl/economie

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

FNV Bondgenoten

In het bericht Bij ABN toch gedwongen ontslagen (19 mei, pagina 13) wordt abusievelijk Carla Kieboom opgevoerd als bestuurder van FNV Bondgenoten. Zij heet Carla Kiburg.