Andermans bedoeninkje

Een van de breedste grijnzen van de afgelopen dagen ging naar een artikel over Twitter in de Volkskrant van zaterdag. Wilma de Rek schreef dat twitteren maar ijdeltuiterij is van mensen die proberen zich van hun beste kant te laten zien, want je leest nou nooit eens dat iemand twittert: ‘Het vrouwtje had zin in ochtendseks, maar ik kreeg mijn verschrompelde apparaat niet omhoog’.

Prachtige zin. Los daarvan: nee, natuurlijk lees je dat soort dingen niet op Twitter. Net zomin als je ze op een gemiddelde dag van je collega’s, kennissen en vrienden hoort. Ja, Twitter is raar. Veel mensen die twitteren vragen zich regelmatig af waarom ze dat in vredesnaam doen (#whyitweet was vorige week even ‘trending topic’, een van de op dat moment meest betwitterde onderwerpen). Maar hoe dan ook: Twitter is een vorm van sociaal contact. Een relatief nieuwe, ultrakorte, vaak oppervlakkige, gezellige en regelmatig informatieve vorm van sociaal contact. En in sociaal contact hebben mensen er meestal niet zoveel behoefte aan om zichzelf als loser neer te zetten.

Wel hebben mensen er soms behoefte aan om te lezen dat anderen losers zijn, of in elk geval, dat anderen ook problemen hebben. Gelukkig zijn er ook media die daarin voorzien. De Volkskrant zelf bijvoorbeeld, met de beste probleempjesrubriek van Nederland. Elke week reageren lezers in Volkskrant Magazine op een dilemma dat een andere lezer heeft opgestuurd. Vaak over kinderen, buren, partners of schoonouders die niet willen deugen en waarvan de briefschrijver niet weet wat hij/zij ermee aanmoet. En het leuke is: die lezers adviseren allemaal wat anders en ze zijn er allemaal van overtuigd dat hun oplossing de beste is. Leer je een hoop van, over mensen. Observer Magazine heeft ook een fijne probleempjesrubriek, een meer klassieke, waarin ‘Dear Mariella’ uitlegt hoe mensen in elkaar zitten en wat briefschrijvers moeten doen.

Het effect is hetzelfde: je ziet weer iets meer van andere mensen in hun bedoeninkjes. En daar zijn de meeste mensen van nature aan verslaafd. Twitter is één raampje waardoor je kunt kijken, probleempjesrubrieken een ander. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos, en ze worden altijd allemaal benut.

In De Theoriefabriek bespreekt Ellen de Bruin elke week al dan niet gangbare theorieën over menselijk gedrag.

    • Ellen de Bruin