Aardgas komt straks uit Irak via Turkije naar Europa

Rotterdam. Twee Europese energiebedrijven gaan miljarden investeren in gasprojecten in het noorden van Irak. Een deel van het aardgas willen ze via Turkije naar Europa vervoeren, om zo de groeiende afhankelijkheid van Rusland te temperen. Dat hebben het Oostenrijkse OMV en het Hongaarse MOL bekendgemaakt. Het plan is om het Iraakse gas via de nog aan te leggen, politiek gevoelige Nabucco-pijpleiding naar Europa te transporteren. OMV en MOL maken beide deel uit van het consortium dat de Nabucco-pijpleiding gaat bouwen. Ook het Duitse RWE, dat Essent wil overnemen, maakt er deel van uit. De Nabucco-pijpleiding moet aardgas vanuit het Kaspische Zee-gebied en het Midden-Oosten via Turkije naar Europa gaan transporteren, maar tot op heden hebben zich weinig landen aangediend die gas willen leveren.