Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

Eén Vandaag. De vroegere kerk in het Groningse Veelerveen fungeert al jaren als tapasbar, maar de eigenaar van het pand vindt nu dat dat niet de hoofdactiviteit mag zijn in het oude ‘huis van God’. De eigenaar en de huurder staan voor de rechter, die moet bepalen of het restaurant mag blijven of niet. Ook een reportage over de Belgische stad Luik, in de jaren 60 en 70 een welvarende, industriële stad, maar anno 2009 is de ooit zo belangrijke staalindustrie op sterven na dood. De kredietcrisis zorgt voor een versneld verval van de stad. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Een reportage over de ‘verhuftering’ van Nederland naar aanleiding van een enquête door onderzoeksbureau Motivaction. Verder aandacht voor het proces tegen Willem Holleeder. De rechtbank veroordeelde hem in 2007 tot 9 jaar celstraf voor het afpersen van vastgoedhandelaren. In het hoger beroep zetten rechtsgeleerden vraagtekens bij de bewijsvoering. Komt Holleeder deze zomer nog vrij? Een vooruitblijk op de uitspraak van het hof met misdaadjournalist Harry Lensink en hoogleraar strafrecht Theo de Roos. Ned.2, 20.20-20.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het voortwoekerende schandaal rond de declaraties van parlementsleden in Groot-Brittannië . Ned.2, 22.15-22.50u

Praatprogramma

De wereld draait door. Voormalig politicus Hans Wiegel spreekt mensen in het land toe over de toekomst van de VVD, de PVV, de energiebedrijven en het rookverbod. Miss Montreal verzorgt een optreden. Sophie Hilbrand is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.20u.

Knevel & Van den Brink. Andries Knevel en Thijs van den Brink bespreken de komende zes weken dagelijk het nieuws van de dag met wisselende gasten. Vandaag zijn dat de burgemeester van de Brabantse gemeente Someren, Alfred Veltman, die de situatie van werknemers op een aldaar ontruimde aspergestekerij omschreef als ‘slavernij’, en cabaretière Brigitte Kaandorp. Ned.2, 23.00-23.55u.

Documentaire

De slag om Brussel: De autolobby. Tweede deel uit een serie van vier waarin Roland Duong en Teun van de Keuken de geheimen achter de Europese regelgeving proberen te ontdekken. Vandaag over de automobielindustrie, die dagelijks honderden lobbyisten inzet om haar belangen te verdedigen. Eurocommissarissen en-parlementariërs zou bijvoorbeeld fikse kortingen geboden worden bij de aanschaf van een nieuwe auto. Ned.2, 22.51-23.30u.

Chirac. Portret door Patrick Rotman van Jacques René Chirac, president van Frankrijk tot 2007. Met de focus op de vele tegenstrijdigheden en bochten in zijn politieke carrière. Die begon met zijn benoeming tot persoonlijk assistent van Georges Pompidou. Chirac zou onder nog drie presidenten verschillende functies bekleden alvorens zelf in het hoogste Franse ambt gekozen te worden. Canvas, 22.20-23.15u.

The trouble with working women: Why can’t a woman succeed like a man? Eerste van twee programma’s over het al dan niet vermeende glazen plafond en over wat er moet gebeuren om meer vrouwen in maatschappelijke topposities te krijgen. Morgen zelfde tijd volgt deel twee. BBC2, 22.00-23.00u

informatief

Tegenlicht: Partijtje vrijheid. Zoektocht naar het begrip vrijheid in verband met de geest van het populisme die in Europa rondwaart. Dwarse denkers als de Duitse filosoof en historicus Peter Sloterdijk en de Amerikaanse letterkundige Stanley Fish buigen zich over het begrip vrijheid en over vragen als: Wat is de definitie, hoe vrij zijn we werkelijk, zijn er beperkingen aan vrijheid van meningsuiting? En hoe geconditioneerd zijn we als we ons vrij voelen? Presentatie door filosoof en medewerker van NRC Handelsblad Rob Wijnberg. Ned.2, 20.55-22.00u.

Filmjournaal Cannes. Dagelijks verslag van het filmfestival in Cannes, gepresenteerd door Roeland Fernhout. Ned.2, 23.30-23.55u.

Radio

BIS: Felix Mendelssohn Bartholdy. Muziekopnamen waarin de 200 jaar geleden overleden componist centraal staat: Haydns symphonie nr. 68, gevolgd door het vioolconcert in D van Beethoven. Daarna Mendelssohns symphonie nr. 4 opus 90 in A, en de cellosonate nr. 2 opus 58 in D. Tot slot de altvioolsonate, met Nobuko Imai en Ronald Brautigam (piano). Radio4, 20.02-23.00u.